Paweł Światczyński, Maciej Żakowski
twórcy, Restaurant Week

Wspólnicy i współautorzy Festiwalu Najlepszych Restauracji – ogólnopolskiego święta polskiej sceny restauracyjnej. W listopadzie 2014 r. zorganizowali pierwszą, pilotażową edycję Warsaw Restaurant Week(end). Przez trzy dni progi 30. najlepszych restauracji w Warszawie przekroczyło prawie 10 tys. gości. Czekały na nich: przystawka, danie główne i deser w festiwalowej cenie 39 zł. Sukces pierwszej edycji zapoczątkował kolejne: Warsaw Italian Week(end) w marcu 2015 r., wiosenną edycję w maju 2015 r., jesienną edycję w październiku 2015 r. oraz Azja Restaurant Week(end) w lutym br. Zeszłoroczna, jesienna edycja była rekordowa: 158 restauracji w Krakowie, Poznaniu, Warszawie, Trójmieście oraz na Śląsku i we Wrocławiu zostało odwiedzonych ponad 43 tys. gości. Według prognoz pomysłodawców w 2016 r. w wydarzeniach organizowanych przez Restaurant Week weźmie udział ponad 200 restauracji w całej Polsce, które odwiedzi ponad 150 tys. gości. Tegoroczna, wiosenna edycja odbędzie się w dziewięciu miastach w Polsce – Restaurant Week staje się główną platformą wewnętrznej i zewnętrznej promocji sceny restauracyjnej polskich miast.

Udostępnij:

Pozycja 37