Inicjatywy

Strona Główna › Forum

Forum

Autor Wiadomość
brief
Gość
Dodano: 2009-01-14 23:21:01
Zakończyły się XXX Mistrzostwa Polski w Go. Pod wieloma względami okazały się rekordowe. Mistrzem Polski tej dyscypliny został Leszek Sołdan.
więcej
Do góry  
Fajfi
Gość
Dodano: 2009-01-14 23:21:02
Przepraszam bardzo, ale go piszemy małą literą, podobnie jak szachy czy warcaby...
Do góry  
jurek
Gość
Dodano: 2009-01-15 07:57:56
Być może to ja zacząłem pisać "Go" z dużej litery, i będę się przy tym upieral i pisał w ten sposób zawsze. Powodów nie muszę tłumaczyć, dla mądrego są oczywiste, tym drugim nie warto.
Do góry  
ewa
Gość
Dodano: 2009-01-15 09:28:54
http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629389
Do góry  
Przemek
Gość
Dodano: 2009-01-15 10:32:34
Podążając za linkiem: w tym kontekście (nazwa imprezy) "Go" jest prawidłowe; w normalnym użytkowaniu (nazwa gry planszowej "uprawianej" przez miliony) większość osób napisze "go", chociaż "ze względów uczuciowych i grzecznościowych" niektórzy pokuszą się ciągle o "Go".
Do góry  
Fajfi
Gość
Dodano: 2009-01-16 20:44:03
Zasady języka polskiego są bezwzględne - go należy pisać małą literą. Względy uczuciowe nie mają tu nic do rzeczy. W przeciwnym razie proszę się nie dziwić, jeśli jakiś zapalony kierowca, z miłości do samochodów zacznie pisać Gaźnik.
Otóż nie "jurku", podaj swoje powody; nie uważam się za głupiego, ale dla mnie oczywiste jest pisanie małą literą. Tylko ośmieszamy się wprowadzając własne zasady do polszczyzny.
Do góry  
xxx
Gość
Dodano: 2009-02-20 16:23:19
nie zgadzam się, piszemy "Ci", "Bóg" ze względu na szacunek/uczucie, zdarzyć się może, że inne wyrazy też się tak napisze.
Do góry  

Ideo
Realizacja Ideo
CMS Powered by Edito

Copyright © 2008 AdPress Wydawnictwo Reklamowe Sp. z o.o. All rights reserved.

Partnerzy:         Doradca prawny:
FireFly Creation   Corbis.pl