Polaków portret własny

Polaków portret własny

Brief for Poland / Ludzie

Gościnni, pracowici i ambitni, a także cwani, kłótliwi i chytrzy - tak opisują samych siebie Polacy. Z czego jesteśmy dumni? Z których produktów jesteśmy znani? Czego mogą nam zazdrościć inne narody?

-

Polak potrafi!
Jak opisują samych siebie Polacy? Obok gościnności, pracowitości czy ambicji pojawiają się także takie cechy jak bycie cwanym, kłótliwym czy nawet chytrym. Mimo tych skrajności oceniamy się dość dobrze i nie czujemy się gorsi od innych narodów - takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Wyborowa przez Dom Badawczy IQS.

Uważamy też, że inni mogą się wiele od nas nauczyć. Co ciekawe, na pierwszym miejscu nie pojawia się znana polska zaradność, czy też godny podziwu szacunek do historii i kraju. Aż 61 proc. badanych twierdzi, że obcokrajowcy powinny nauczyć się od nas... gotowania bigosu i pierogów. Na drugim miejscu warto zasięgnąć u nas lekcji ze słynnej polskiej gościnności (52 proc.).

Polacy pytani o produkty z których jesteśmy znani wskazują oczywiście także nasz narodowy trunek. Wódka dumnie zajmuje pierwsze miejsce za sprawą aż 84 proc. wskazań respondentów. Wśród interesujących odpowiedzi warto odnotować także słodycze, okna (27 proc.), meble (26 proc.) czy rowery i obuwie (8 proc.).

Z czego jesteś dumny Polaku?
Przestaje istnieć tzw. kompleks pochodzenia. 83 proc. badanych odczuwa dumę ze swojej narodowości. Aż 90 proc. z nich będąc zagranicą nie wstydzi się przyznać, że pochodzi z kraju nad Wisłą, a 49 proc. wręcz podkreśla z dumą ten fakt.

Bywa jednak, że nie zawsze czujemy się dobrze w naszym kraju, o czym wspomniało 17 proc. mężczyzn. Winna jest sytuacja gospodarcza i negatywne cechy charakteru rodaków (po 27 proc.) czy też rozgrywki polityczne (24 proc.).

Jednak większość z dumą mówi o sobie „Polak” i uważa, że jest coraz więcej rzeczy, którymi warto się pochwalić. Tradycyjnie wśród odpowiedzi respondentów były tak popularne wskazania jak polskie kobiety (76 proc.), smakowita kuchnia, czy nasza historia i tradycja (odpowiednio 58 i 59 proc.). Obok nich na wysokiej pozycji pojawia się także polska wódka. Aż 54 proc. cieszy się, że tak jak Szkoci whisky czy Francuzi szampana, my także mamy swój narodowy trunek. Okazało się, że wódka była częściej wskazywana niż np. wielkie postacie świata kultury, sportu czy polityki. Co interesujące wśród odpowiedzi pojawiały się także polskie filmy (22 proc. badanych) czy stadiony (aż 10 proc.).

Uwagę przykuwają także odpowiedzi na pytanie, czego mogą nam zazdrościć inne narody. 56 proc. uważa, że obcokrajowców na pewno zauroczy nasz unikatowy krajobraz, a 53 proc. smak polskiej, swojskiej kiełbasy. Na dalszy plan zeszła historia czy np. osiągnięcia naukowe. Tu także 44 proc. respondentów wskazało, że polska wódka jest tym, co obcokrajowcy powinni docenić.


::

Badania na zlecenie marki Wyborowa przeprowadził Dom Badawczy IQS. Próba N=400, mężczyźni w wieku 25-35 lat. Termin badania wrzesień 2013.

Zobacz inne polecane artykuły

Efektywność sponsoringu TV na przykładzie e-commerce. Wywiad z Jackiem Szymczykiem, Discovery

Brief.pl / Aktualności

Efektywność sponsoringu TV na przykładzie e-commerce. Wywiad z Jackiem Szymczykiem, Discovery
Efektywność sponsoringu TV na przykładzie e-commerce. Wywiad z Jackiem Szymczykiem, Discovery

W jaki sposób sponsoring telewizyjny przekłada się na sprzedaż e-commerce? Czy pogłoski o śmierci telewizji są przesadzone? O tych i innych aspektach telewizji XXI wieku podczas tegorocznej konferencji tvday rozmawialiśmy z Jackiem Szymczykiem, ad sales director Discovery w Polsce.

5 wskazówek, jak nadać newsletterom wiosenny powiew świeżości

Brief.pl / Aktualności

5 wskazówek, jak nadać newsletterom wiosenny powiew świeżości
5 wskazówek, jak nadać newsletterom wiosenny powiew świeżości

Długie, mroźne miesiące zimy dają się nam we znaki, rozbudzając tym samym pragnienie zmiany, zieleni i kolorów. Tak też powinny wyglądać newslettery – świeżo i słonecznie. Marketerzy, jako ci, którzy zawsze podążają nie tylko za panującymi w branży trendami, ale także za potrzebami odbiorców, powinni włączyć do komunikacji te elementy, których odbiorcy w tym okresie szczególnie łakną.